In memoriam

Het is zover… Renske heeft een maand geleden aangegeven dat ze niet meer wilde werken. Prima en voor haar dan nog een leven in de wei bij haar kudde, dacht ik. Toen liet ze in de kudde merken dat ze het stokje over wilde geven. Zij lag in de wei en alle paarden kwamen om haar heen staan. Zij had veel pijn en ondanks de pijnstilling vanaf dat moment laat zij weten dat ze klaar is hier.Geheel naar haar wens is ze op de stoeterij te midden van haar kudde maandag 15 juli ingeslapen.

’s Avonds hebben we om 21 uur een vuur gemaakt ter ere en nagedachtenis aan haar en om haar gezamenlijk een stukje te begeleiden op haar verdere reis.

Renske heeft mij in 2009 gezocht en samen zijn wij het pad opgegaan van “mensen begeleiden met behulp van paarden”. Door de jaren heen zijn wij een hecht team geworden en heeft Renske mij als leermeester het ambacht geleerd van het waarnemen vanuit het wetend veld. Daar waar je terecht komt in het ‘niet weten’ ontvouwt zich alle informatie. Hiermee zijn heel veel mensen begeleid op hun ontwikkelingspad. Zij heeft velen diep geraakt en gebracht bij hun kern. Daarvoor kan ik alleen maar heel erg dankbaar zijn.

Waar woorden te kort komen en waar voelen zo pijnlijk is…..
Zij zal altijd bij me zijn, maar haar even lekker aankruipen en mijn handen door haar haren laten gaan… Dat is een groot gemis in dit aardse bestaan.

Twee paarden

Twee paarden stonden tegenover elkaar
Het was lente en zomer tegelijk

Tegenover en naast elkaar
lente en zomer tegelijk
Twee paarden met het hoofd
tegen de hals van de ander

Verloren in de warmte
van het andere lijf
kijkend naar de horizon.

Zo staan en het gras vergeten.
Gedicht: Remco Ekkers

11 Reacties

 1. Marian Noorderwerf on said:

  Lieve Coby,
  Het ultieme vrij- of loslaten is een pijnlijk proces, dat de geboorte markeert van een diepere verbinding. Door te voelen dat die diepere verbinding groeit door de jaren heen, is de brug van het samenzijn.
  Heel veel sterkte.
  Liefs,
  Marian

 2. Riejet Quartel on said:

  Vandaag ging ik op zoek voor een vriendin naar het mail adres van kifungo. Toeval bestaat niet
  Dit bericht sloeg in en raakte mij diep, na de nodige tranen (en die komen bij mij niet snel) wil ik toch even een reactie geven, renske heeft mij nu al bijna 2 jaar geleden ontroerd en nu weer, een gemis voor dit aardse leven, ze heeft hier heel mooi werk mogen doen. Heel veel sterkte met de momenten van leegte en gemis. Een traan en een warme groet, riejet.

 3. Esther Dijk on said:

  Hoi Coby,
  Het klinkt als een prachtig afscheid van het aardse. Veel sterkte, kan me voorstellen dat je heel verdrietig bent maar ook trots dat ze een deel van haar leven met je gedeeld heeft.
  Liefs,
  Esther

 4. Ingeborg Kiès on said:

  Lieve Coby,

  Gisteravond heb ik een dierbare vriendin mogen begeleiden terwijl ze haar lieve prinses van 26 jaar moest laten gaan. Voor haar een fantastisch paard waar ze 20 jaar samen mee is geweest. De tranen waren zo puur en ze is rustig ingeslapen met haar hoofd in de schoot van mijn vriendin. We hebben met elkaar gehuild, zittend in een net gemaaid grasveld onder een heldere hemel. Het was genoeg en het was goed.
  Vanavond lees ik je bericht van Renske en ben er stil van. Ik heb met jullie mogen werken en daar denk ik nog met veel warmte aan terug. Zuiver, onvoorwaardelijk, eerlijk en vooral samen. Ik wens je veel sterkte en omarm je.

  Lieve groet,
  Ingeborg

 5. ingrid esbeukman on said:

  Lieve Coby,

  Ook ik heb via jouw Renske een beetje mogen kennen
  Ze heeft op mij diepe indruk gemaakt
  Ik weet wat ze voor jou betekent heeft en zal blijven betekenen
  Sterkte!

  Liefs, Ingrid

 6. Nicole Olsthoorn on said:

  Lieve Coby,

  Tranen biggelen over mijn wangen bij het lezen van dit bericht. Tranen van verdriet en tranen van dankbaarheid. Bij elke ontmoeting heeft Renske met haar onvoorwaardelijke liefde en kracht me diep ontroerd; zo puur, zo zuiver. Ik wens je diezelfde liefde en kracht toe om te voelen.

  liefs Nicole

 7. Arjen on said:

  Ha Coby, dank voor je verhaal, een groot verlies van je trouwe metgezel die graag voor je wilde werken! Groet Arjen

 8. Inge on said:

  Jeetje Coby,

  Wat een verdrietig verhaal en wat een enorm gemis. Ongelofelijk mooi dat Renske zoveel heeft kunnen betekenen voor zoveel mensen.

  Ook ik heb de kracht van Renske mogen ervaren en ben erg dankbaar voor de mooie momenten met haar en met jou.

  Ik wens je alle sterkte toe.

  Liefs
  Inge

 9. Remko Mooij on said:

  Hoi Coby,

  tsjonge… ook mij heeft dit bericht geraakt. Mixed emotions; verdriet, bewondering en liefde. Voor haar en voor jou die haar zal missen.

  Liefs

  Remko

 10. Lies Steup on said:

  Ik heb op een open dag een coachingsessie gekregen van Renske (o.l.v. Coby)
  Ik denk niet dat er sindsdien een dag voorbij is gegaan dat ik niet aan haar gedacht heb. Behalve dat ik nu ook werkzaam ben als paardencoach heeft zij mij iets gegeven dat ik niet uit kan leggen, alsof er 100 kwartjes vielen. Zij leeft ook in mij voort….

  Lieve Coby, sterkte met het verlies van je mooie paard!

 11. Buddy on said:

  I’m not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up!
  I’ll go ahead and bookmark your site to come back down the
  road. All the best