Jaaroverzicht 2014

Uit het afscheid van vorig jaar is veel nieuw begin ontstaan.

Naast het begeleiden van mensen privé en in organisaties met en zonder paarden, ben ik samen met anderen aan het groeien en bloeien in Opleiden, Vrouwelijk Leiderschap en in Sjamanistisch Werk/Natuur in Beweging.


In maart is de vernieuwde en uitgebreide “Basis Opleiding tot Paardencoach” vierde jaargang gestart met een grote groep studenten die in december hun meesterproef gaan doen.

Ook is in maart de pilot vervolgopleiding Systemisch en Sjamanistisch Werken met Paarden van start gegaan met 8 enthousiaste studenten die in maart 2015 afstuderen.

Gastdocenten Marian Hoek, Annelies Voulon en Nanda van Gestel hebben deze opleidingen kwalitatief verrijkt op het gebied van hun specialisme: inzicht in werking van lichaam, geest en ziel, profileren van jezelf en je eigen bedrijf, communiceren met paarden.


Ook dit jaar heb ik gastlessen gegeven in de minor van de NHL. In januari 2015 geef ik Systemisch Werken met Paarden als docent in de Post HBO-opleiding aan de NHL.


Tijdens het Paardencoachcongres, een evenement voor paardencoaches en/of geïnteresseerden, dat eens in de twee jaar georganiseerd wordt, hebben Jasper en Gerarda op meesterlijke wijze laten zien wat werken in het organisatie- en familiesysteem inhoudt. En heeft Kifungo het stokje overgenomen om in 2016 het congres te gaan organiseren.


Op meerdere dagen “Natuur in Beweging” hebben deelnemers onder begeleiding van de driehoek; In the Heart of Change, Kifungo en de paarden persoonlijke en collectieve thema’s opgepakt en geheeld in het grote veld. Met behulp van de oeroude natuurelementen in een team van begeleiders die ervaren zijn in sjamanistisch werk. Hier ervaar je de rijkdom die er voor ons is in verbinding met natuur, dier en mens in het grote geheel.


In mei zijn Benedit Kool en ik de workshops Vrouwelijk Leiderschap gestart. Wegens de pracht en kracht van deze dagen gaan wij ook in 2015 door met deze dagen.


Gerarda, de vierjarige Friese merrie, is verder gegroeid in haar rol als diepgaande begeleider en healer van mensen. En ook dit jaar heeft Jasper, de Friese ruin, zijn meerwaarde bewezen. Nog maar kort geleden wandelde de 11 jarige KWPN-er ruin, Gold, mijn hart binnen. Hij heeft overtuigend laten zien dat ook hij weet wat begeleiden is.


Trots ben ik op het artikel dat in het vakblad ’de Vuurvogel’ van Phoenix Opleidingen is gepubliceerd. Peter Mooij (uit Ugchelen) heeft mijn verhaal begrijpelijk en mooi verwoord. Zoals hij ook al eerder heeft gedaan met mijn biografie (terug te vinden op kifungo.nl).


Dankzij de begeleidingstrajecten in dit afgelopen jaar heb ik weer een bijdrage kunnen leveren als Wereldcoach aan projecten in India en Afrika.

Comments are closed.