Vriendinnen maken kennis met paardencoaching

Voor onze vriendinnenclub, die jaarlijks bijeen komt, ontstond het idee om met elkaar (12 vrouwen) een paardenworkshop te volgen. Via Natascha Bos, eigenaresse van De Blauwe Hengst, een cursus- en behandelcentrum voor paarden in Wijckel, kwamen we in contact met Coby. Haar vertellend over onze club en de bijzondere vriendschappen die dateren vanaf de lagere school, reageerde Coby direct positief en enthousiast. Voorwaarde was wel dat Coby een “klik” zou hebben met de zes paarden van Natascha want met haar paarden in Wijckel wilden we graag de workshop doen. Wat volgde was een door Natascha begeleidde en bijzondere ontmoeting tussen Coby en de Friese paarden Rosa en Tirza, de IJslanders Indy en Adly en de Shetlanders mevrouw De Vries en meneer Jansen. Tirza, altijd direct reagerend op thema’s rondom ruimte en veiligheid, hoefde “de strijd” niet aan met Coby, zij zou, zo bleek later, het levensverhaal van Coby “vertellen”. Ook het contact met de andere paarden verliep mooi, zowel Natascha als Coby konden beiden vol vertrouwen ons verzoek inwilligen.

Na een helder en mooi inleidend woord van Coby en het meditatief schoonmaken (poep ruimen!) van het weiland, gingen de eerste 6 vriendinnen de paardenbak in. We zochten ieder onze eigen plaats, representatief voor onze plek in de club. Al gauw diende Rosa zich aan en toonde zich bereid om met ons te werken. Thema’s als veiligheid, angst, troost, omgaan met afwijzing en loyaliteit kwamen aan bod. Op heel prachtige en soms confronterende wijze hielden de paarden ons de spiegel voor. Coby vertelde wat de paarden ons lieten zien en hielp ons vragender wijze de “spiegels” te vertalen naar ons huidig leven. We voelden ons soms letterlijk ontwapend door de paarden! We hadden van hen immers niets te vrezen dus hoefden we onze ego’s niet in stelling te brengen of terug te vallen op welbekende overlevensstrategie├źn. Hoe mooi als Rosa op je af komt lopen om je hart met haar hoofd zachtjes te wrijven alsof ze zegt “houd je hart maar open, ook als je je angstig voelt”. De andere 6 vriendinnen konden later op de dag levensvragen inbrengen, thema’s als grenzen stellen, de balans zoeken in jezelf en omgaan met familie en geliefden kwamen aan bod. Ook hier waren vele ontroerende en aangrijpende momenten waarop we de paarden en elkaar ontmoetten. En wanneer twee paarden je tegelijkertijd spiegelen is dat thema in je huidig leven werkelijk van belang, dat heeft een aantal van ons die middag ook mogen ervaren. Vanuit een respectvolle, liefdevolle en dienstbare houding maakte Coby ons door haar vragen en aanwijzingen nog meer bewust dat we elkaar steun, troost en nabijheid kunnen geven en om hulp kunnen vragen wanneer we ons op onze gevoelslaag openstellen voor elkaar.

We hebben elkaar die dag met een lach en een traan op heel andere wijze ontmoet en leren kennen dan we gewend waren, een ervaring om nooit te vergeten! Coby, dank voor je warme, liefdevolle aanwezigheid en begeleiding, Natascha, dank dat jouw prachtige en wijze paarden met ons mochten werken.

Geschreven door: Liane Maathuis, Lichaamsgerichte psychotherapeute

Comments are closed.