Integratietraject bij ABN AMRO

In het bedrijfsblad “Match” geeft Peter, teamleider, een interview over de werkvorm Paardencoaching. Deze vorm van coaching maakte onderdeel uit van een vierdaags trainingstraject voor het gehele management (> 100 managers).

Peter van Asch (40) leerde van een paard dat hij zijn grenzen niet goed aangeeft. De teamleider bij MNF Bank kijkt juist over de grens van zijn functie heen: hij wil loopbaanadviseur worden. Een interview over het volgen van je gevoel.

Alle teamleiders binnen Operations volgen paardencoaching, zodat ze hun team kunnen helpen omgaan met de onzekerheid die de integratie met zich meebrengt. Klinkt zweverig.
‘Dat dacht ik eerst ook, maar het valt reuze mee. Een paard kent alleen het hier en nu, en voelt wat hij aan de ander heeft. Een paard reageert op wat je uitstraalt en laat zo zien hoe je in de basis bent. Dat “voelen” vergeten mensen vaak. Wij vragen ons niet af of we ons rot voelen bij een probleem, maar schieten meteen in de oplossing. Vooral nu, in tijden van onzekerheid, is het goed om wél stil te staan bij je gevoel om zo keuzes te maken die bij je passen.’

Hoe reageerde het paard op jou?
‘Zij liep naar me toe en bracht haar grote hoofd vlakbij mijn hoofd. Ik deed een stap achteruit. Ik vind het niet erg dat het paard naar me toe komt, maar zo dichtbij vind ik niet prettig. Toch voelde zij dat ik het wél toeliet. Met mijn gevoel moest ik vervolgens aangeven tot hoever zij mocht komen. Het enorme dier reageerde en bleef op afstand! Je straalt inderdaad iets uit wat een paard oppakt. Een geweldige ervaring.’

Herken je ook bij mensen dat je moeite hebt om je natuurlijke grens aan te geven?
‘Ja. Als een collega even met me wil praten, dan schuif ik mijn werk aan de kant, ook al vind ik dat niet altijd plezie­ rig. Als dat te vaak gebeurt, kan ik dat niet op een aardige manier brengen. Terwijl ik ook gewoon kan zeggen: nu komt het me niet uit, vanmiddag heb ik tijd voor je.’

Gaat het al beter?
‘Bij het paard lukte het me soms om mijn natuurlijke grens uit te stralen. Maar op het werk heb ik geen paard bij de hand om te kijken of het goed gaat. Daarom doe ik met een aantal collega’s aan intervisie. We hebben het ook over onze karakters, wie je in de basis bent. Daar zit je innerlijke kracht, dat past bij je en dat straal je uit. Als je niet doet wat bij je karakter past, word je ongelukkig. Je moet niet ge­ forceerd in het keurslijf van de bedrijfs­ cultuur willen passen, want dat hou je niet vol.’

Past jouw karakter wel bij de cultuur van het bedrijf?
‘Nee. Ik kwam hier twee jaar geleden in dienst en werkte op een manier waar ik me prettig bij voelde. Later kwam naar boven dat dat niet helemaal de gewenste manier was en dat ik moest veranderen. Ik wil op een mensgerichte manier resul­ taten bereiken. De bedrijfscultuur is taak­ gericht: iemand moet doen wat ik zeg, omdat ik de teamleider ben. Ik wilde me daarin ontwikkelen, heb echt gepro­ beerd om de “ideale teamleider” te zijn. Maar het voelde niet goed. Dat taak­ gerichte past niet bij mij, daar zit mijn innerlijke kracht niet. Door de paarden­ coaching weet ik dat als mijn gevoel “nee” zegt, ik het ook niet moet willen. Dan zit daar mijn winst niet.’

Zit je dan wel op je plek in dit bedrijf?
‘Op den duur niet. Ik wil nu nog laten zien dat mijn mensgerichte aanpak ook werkt. Juist in deze situatie van onzekerheid moet je aandacht hebben voor de mensen. Als ik een uur met iemand praat, kost dat een uur productie en dat zit niet in de servicelevels verwerkt. Ik denk: straks lopen we die werkvoorraden wel in, juist omdat mensen aandacht krijgen. Daardoor werken mensen met plezier in een prettige sfeer en melden ze zich minder snel ziek.’

Ondanks die worsteling kijk je blij.
‘Toen ik nog wilde veranderen in iets dat niet bij me past, had ik een rotter gevoel dan nu. Ik zat tegen overspannenheid aan. Dat had thuis zijn weerslag: ik werd kribbig, wilde niks doen. Ik pakte het aan. Wat wil ik dan? Ik schreef dagelijks op wat ik die dag leuk vond en wat niet. Als ik veel gesprekken met mensen heb over coby van Beets Dat is de paardencoach die Peter begeleidt. hun toekomst, voel ik me voldaan, want dan heb ik het idee dat ik mensen verder help. HR­taken doe ik ook graag. Vervolgens vroeg ik me af in welke taken het leuke en minder leuke zit en welke functie daarbij hoort.’

Welke functie kwam uit je zelfanalyse?
‘Loopbaanadviseur, dat is wat ik echt leuk vind. Het geeft een enorme innerlijke rust, dat ik dat nu weet. Vooral omdat niemand het voor me bedacht, het komt helemaal uit mezelf. Ik ben nu met de praktische zaken bezig: welke opleiding heb ik nodig, vind ik het erg als ik minder ga verdienen (‘Nee, en dat had ik nooit gedacht!’). Mijn korte termijn doel is het reorganisatietraject voltooien met mijn team. Voor daarna weet ik waarin ik ver­ der wil. Het liefst binnen ABN AMRO, maar als het niet anders kan, extern.’

Download hier het interview

Wie is Peter?

Peter werd op 4 april 1970 geboren in Schiedam. De familie van Asch verhuisde naar Hazerswoude en daar ontmoette Peter zijn echt­ genote Miranda. Het stel heeft twee zoons: Ian (9) en Luka (7). Peter was 29 toen hij zijn HEAO­diploma haalde (‘dat zet je er toch niet in hè?’). Tijdens deze avondstudie verdiende hij de kost in een supermarkt. In 1997 ging hij aan de slag bij het GAK als beambte ziekte­uitkering. Drie jaar later werd hij teamleider van zijn afdeling. Peter verruilde het GAK in 2006 voor Delta Lloyd om in 2008 in dienst te treden bij AAHG. Sinds dit jaar werkt Peter vier dagen per week. In zijn vrije tijd smeert Peter de boterhammen van zijn kinderen en vist hij op snoek.

Comments are closed.